11 gode råd til din forskudsopgørelse

11 gode råd til din forskudsopgørelse

Er du sikker på, at du får de rigtige fradrag? I denne artikel kan du læse mere om, hvilke ting du skal være opmærksom på i din forskudsopgørelse.

Forskudsopgørelsen er et slags budget for din indkomst og skat i det kommende år. Du skal altså notere, hvad du forventer at tjene i det kommende år. Du kan se din forskudsopgørelse hvert år på skat.dk fra november og bør ændre den løbende, hvis der opstår væsentlige ændringer i din økonomi.

Forskudsopgørelsen kan blive forvekslet med din årsopgørelse og omvendt. Årsopgørelsen er en form for regnskab og oversigt over din indkomst for det forgangne år, hvor forskudsopgørelsen er et estimat for din indkomst og skat i det kommende år. Det er vigtigt, at du er opmærksom på forskellen, da du kan ende med et skattesmæk, hvis ikke du husker at ændre i din forskudsopgørelse, hvis der sker ændringer i dit liv, der påvirker din økonomi.

Forskudsopgørelsen dannes på baggrund af de seneste godkendte informationer, som SKAT har om dine indtægtsforhold. De informationer kan hurtigt blive forældede. Det vil altså betyde, at din forskudsopgørelse for 2024 vil være baseret på dine tidligere årsopgørelser eller forskudsopgørelser.

Undgå en ekstra skatteregning

Som selvstændig kan økonomien være svær at forudsige, og det kan derfor være svært at vide, hvordan din virksomheds resultat vil være det kommende år. Det anbefales dog stadig, at du noterer det, som du forventer at tjene, i forskudsopgørelsen, når denne er tilgængelig.

Et fif kan være at tilrette din forskudsopgørelse efter nogle måneder, hvor du har et bedre indblik i, hvordan din virksomhed klarer sig rent økonomisk i året. På den måde sørger du for at holde din forskudsopgørelse opdateret og mindsker risikoen for, at du får en ekstra skatteregning.

Bliver din skat modregnet i dit fradrag, eller skal du betale B-rater?

Når du indtaster og retter i din forskudsopgørelse som selvstændig i en personligt ejet virksomhed, vil den forventede skat fra virksomheden i første omgang blive modregnet i de fradrag, du har for anden indkomst, fx hvis du har et lønmodtagerjob. Hvis skatten ikke kan indeholdes i fradragene, du har for anden indkomst, modtager du i stedet ti B-rater, som skal betales over året. Du skal kun betale ti gange, da juli og december er betalingsfri. B-raterne afspejler den forventede acontoskat opdelt i ti. Dine B-rater vil blive korrigeret, hvis du går ind løbende og retter i din forskudsopgørelse.

Betaler du topskat?

Hvis der sker ændringer i din økonomi, så du rammer topskattegrænsen, er det ekstra vigtigt, at du husker at ændre i din forskudsopgørelse.

Hvis du kommer op over topskattegrænsen på 588.900 kr. efter AM-bidrag pr. år (2024), svarende til en månedsløn på mere end 49.075 kr., vil din skatteprocent stige, da du skal betale yderligere 15 % i skat af indkomsten over denne grænse.

Hvis du ikke får ændret det i din forskudsopgørelse, kan din trækprocent eller B-skat blive for lav, og så risikerer du at få et skattesmæk, når året er gået.

Betaling af restskat

Du kan til enhver tid vælge at foretage en frivillig indbetaling af forventet restskat. Frivillig indbetaling af restskat inden årets udgang er rentefrit. 

Som nævnt tidligere er det en god idé, at du går ind løbende og retter din forskudsopgørelse efter nogle måneder, hvor du har et bedre indblik i, hvordan din virksomhed klarer sig rent økonomisk i året. Det anbefales, at du som minimum følger op på din forskudsopgørelse 2-3 gange om året. Du har det bedste indblik sidst på året. 

Ved frivillig indbetaling efter årets udgang og senest 1. juli pålægges en daglig rente på 5,5 % (for 2023 årsopgørelsen). Ved frivillig indbetaling efter 1. juli pålægges et procenttillæg på 7,5 % (for 2022 årsopgørelsen).

11 gode råd til din og din ægtefælles forskudsopgørelse

  1. Tjek om din virksomheds resultat (overskud eller underskud) er indberettet korrekt i forhold til beløb og valg af virksomhedsordning eller ej.
  2. Tjek om din/jeres eventuelle lønindkomst er indberettet korrekt.
  3. Tjek for øvrige indtægter, hvor der ikke løbende afregnes A-skat. Det kan være visse personalegoder og fx honorarer.
  4. Tjek rentebeløb under både udgifter og indtægter. Vær særligt opmærksom, hvis du/I har omlagt boliglån eller andre ejendomslån.
  5. Er du blevet gift - eller skilt? Større ændringer i dit/jeres liv får typisk betydning for din/jeres skat. I skal fx være opmærksomme på indskud på pensioner, børne- og hustrubidrag samt fordeling af renter på fælles lån.
  6. Er du på barsel og har måske dermed en lavere indkomst/dagpenge en del af året?
  7. Er du gået på pension, deltid eller er blevet iværksætter? Hvis du kan svare ja, så vil det have betydning for din indkomst, og du skal derfor huske at indberette det.
  8. Er du blevet lejer frem for ejer eller omvendt? Eller har du købt fast ejendom, herunder sommerhus i Danmark eller i udlandet? Hvis du har købt fast ejendom etableres der ofte et lån, som skal forskudsangives under kapitalindkomst. Derudover er det en fordel, hvis du tastet ejendomskøbet ind, da der skal beregnes ejendomsskat.
  9. Er der en forventning om væsentlige ændringer i dine investeringsindkomster mv? Fx aktie- og kapitalindkomst såsom udbytter og andre afkast fra aktier, obligationer og andre værdipapirer.
  10. Tjek dit eventuelle befordringsfradrag, hvis du har fået nyt job, er på barsel/dagpenge eller lignende, og særligt hvis du har langt til arbejde.
  11. Har du haft indtægter fra deleøkonomi? Fx via udlejning/bytte af bolig, udlejning af bil eller andre ting.

Vi er ejerlederens betroede revisor, rådgiver og outsourcingpartner

Det gælder uanset størrelsen på din virksomhed, og vi dækker hele Danmark. Få hjælp til alt fra bogføring og regnskab til ESG-rapportering og digitalisering af din virksomhed.

Få et uforpligtende tilbud

Hver dag løser vi opgaver sammen med +20.000 små og mellemstore virksomheder. Kontakt os i dag og hør mere om, hvordan vi kan hjælpe dig og din forretning.

Revision og rådgivning tæt på dig

Vi er din lokale revisor og rådgiver i hele Danmark. Find din lokale kontaktperson ved at vælge den by, der er tættest på dig.

Søren Berg Jørgensen

Director, København, PwC Denmark

2960 5385

Email

Jannick Kjersgaard

Partner, statsaut. revisor, Esbjerg, PwC Denmark

2960 6941

Email

Mads Hornbæk

Partner, statsaut. revisor, Herning, PwC Denmark

9660 2600

Email

Brian Rønne Nielsen

Partner, Hillerød, PwC Denmark

3945 9165

Email

Nikolaj Erik Johnsen

Partner, PwC Denmark

2220 2264

Email

Brian Petersen

Partner, statsaut. revisor, Odense, PwC Denmark

6314 4224

Email

Lars Vagner Hansen

Partner, statsaut. revisor, Ringsted, PwC Denmark

5158 4359

Email

Jan Bunk Harbo Larsen

Partner, statsaut. revisor, Trekantområdet, PwC Denmark

2366 4822

Email

Torben Toft Kristensen

Partner, statsautoriseret revisor, Aalborg, PwC Denmark

9635 4024

Email

Mads Meldgaard

Partner, Assurance, Aarhus, PwC Denmark

8932 5734

Email

Hide