Få gode råd til, hvordan du kan risikostyre din virksomhed

#

Virksomheder skal i dag agere i en mere kompleks verden end tidligere, hvilket også betyder, at de står overfor flere risici end nogensinde før. Derfor er risikostyring blevet en vigtig proces, at have styr på som virksomhedsejer, så din virksomhed kan bevare kontrollen og overblikket. Her kan du få gode råd til at håndtere risici, så du kan koncentrere dig om at udvikle din forretning.

Hvad er risikostyring?

Risikostyring er en proces, hvor din virksomhed vurderer og behandler de trusler, som den står overfor. Her skal du altså forsøge at danne dig et overblik over de potentielle risici - både eksterne og interne - der kan have en konsekvens for din virksomheds fremtidige indtjening.

Processen vil typisk bestå af fire dele; hvor du starter med at identificere scenarier, dernæst kortlægger risici, vurderer de forskellige risici og til sidst udarbejder en handlingsplan. Vi vil se nærmere på de forskellige trin, og hvordan du håndterer risikostyring i praksis senere.

Hvilke risici kan din virksomhed stå overfor?

Der findes mange forskellige risici, din virksomhed kan stå overfor. Det kan være en ny konkurrent med lavere salgspriser eller en konkurrent, som tilbyder bedre kvalitet.

Risici er dog ikke nødvendigvis eksterne trusler. Det kan også være interne processer, der forhindrer din virksomheds udvikling, som fx dårligt arbejdsklima blandt virksomhedens medarbejdere eller mangel på digital udvikling.

I en digitaliseret verden bruger mange virksomheder databehandling til at effektivisere arbejdet. Men databehandling kan også være forbundet med truslen om hacking - jo flere programmer og integrationer, desto mere udsat er din virksomhed. Du skal dog ikke lade dig afskrække af digitalisering, du skal bare kunne håndtere de risici, der følger med.

Du kan fx investere i sikkerhedsprogrammer til din computer, som identificerer systemfejl og trusler om hacking. Allerede her har du indført en plan for håndtering af én risiko ved digitalisering. Du kan også hyre et eksternt firma til at gennemgå din virksomheds computere og dermed sikre, at der er implementeret den sikkerhed, der skal til.

Risici kan være talrige, og det er vigtigt at håndtere dem alle, så du er forberedt, hvis én af disse risici for alvor udvikler sig til en konkret trussel, som kan føre til en krisesituation.

Hvordan kan du gribe risikostyring an?

Det kan være en udfordring at komme fra “snak” til “handling”. For at implementere risikostyring, bør processen derfor være simpel og overskuelig, så du som virksomhedsejer kan håndtere din virksomheds risici. Nedenfor kan du se en model over, hvordan du kan risikostyre din forretning.

Identificer scenarier Hvad kunne bringe din virksomhed i fare?
Kortlæg risici

For hvert scenarie bør du identificere:

  • Hvor alvorlig den pågældende risiko er
  • Hvor en indsats for risikostyring gør mest gavn.
Vurdering af risici I hvilken rækkefølge bør risici bekæmpes?
Udarbejd en handlingsplan

Skab en handlingsplan for din risikostyring, hvor du:

  • Indfører en barriere
  • Tjekker med jævne mellemrum om barrieren fungerer
  • Kortlægger hvordan interne og eksterne skal informeres om risici.

Risikostyring i praksis

Du kan bruge modellen på forskellige måder - se hvilke her:

  1. Nedsæt en lille arbejdsgruppe med en repræsentant fra direktion, fagledere og bestyrelse. Gruppen skal registrere og rangordne samtlige kendte og potentielle risici, der kan udløse en krise for virksomheden, dens ansatte og dens interessenter.
  2. Ejer og direktion udarbejder udkast til en handlingsplan, som gennemgås og godkendes af bestyrelsen. Hvis virksomhedsejeren ikke har en bestyrelse, kan strategien fx drøftes med virksomhedens revisor.
  3. Virksomhedsejeren (eller direktionen) udarbejder en handlingsplan, som minimum omhandler:
  • Hvordan der skal reageres over for risici, som kan udvikle sig til kriser
  • Hvornår der skal føres kontrol med barriererne for kriseudvikling
  • Procedure for intern og ekstern orientering, hvor der bliver skabt en åben dialog med medarbejderne om, hvordan risici skal håndteres. Erfaringer viser, at jo større fælles erkendelse af, hvad virksomhedens risici består af, jo bedre bliver evnen til at bekæmpe dem.

Kurser i risikostyring

Hvis du er lidt i tvivl om, hvordan du skal komme i gang med processen, kan du tage forskellige kurser i risikostyring. Det kan være med til at klæde dig bedre på og gøre, at du føler dig mere sikker i rollen. I PwC afholder vi et kursus i risikostyring, hvor du får værktøjer til at etablere din risikostyringsproces eller styr på hvordan din virksomheds eksisterende proces kan styrkes.

Vi er ejerlederens betroede revisor, rådgiver og outsourcingpartner

Det gælder uanset størrelsen på din virksomhed, og vi dækker hele Danmark. Få hjælp til alt fra bogføring og regnskab til ESG-rapportering og digitalisering af din virksomhed.

Få et uforpligtende tilbud

Hver dag løser vi opgaver sammen med +20.000 små og mellemstore virksomheder. Kontakt os i dag og hør mere om, hvordan vi kan hjælpe dig og din forretning.

Revision og rådgivning tæt på dig

Vi er din lokale revisor og rådgiver i hele Danmark. Find din lokale kontaktperson ved at vælge den by, der er tættest på dig.

Søren Berg Jørgensen

Director, PwC Denmark

2960 5385

Email

Jannick Kjersgaard

Partner, statsaut. revisor, Esbjerg, PwC Denmark

2960 6941

Email

Mads Hornbæk

Partner, statsaut. revisor, Herning, PwC Denmark

9660 2600

Email

Brian Rønne Nielsen

Partner, Hillerød, PwC Denmark

3945 9165

Email

Flemming Eghoff

Partner, København, PwC Denmark

3945 3175

Email

Brian Petersen

Partner, statsaut. revisor, Odense, PwC Denmark

6314 4224

Email

Lars Vagner Hansen

Partner, statsaut. revisor, Ringsted, PwC Denmark

5158 4359

Email

Jan Bunk Harbo Larsen

Partner, statsaut. revisor, Trekantområdet, PwC Denmark

2366 4822

Email

Torben Toft Kristensen

Partner, statsautoriseret revisor, Aalborg, PwC Denmark

9635 4024

Email

Mads Meldgaard

Partner, Assurance, Aarhus, PwC Denmark

8932 5734

Email

Hide