Før 2025
Før 2025 godtgøres CO2-afgiften i udgangspunktet ikke.
Virksomheder omfattet af kvoteordningen fik godtgjort CO2-afgiften af brændselsforbruget til procesformål, der er anvendt i produktionsenheder med tilladelse til udledning af CO2.
Fra 2025
Der er fra 2025 sket en omlægning af energiafgiften til en CO2-afgift.
Generelt betyder det, at flere energiafgifter på brændsler er blevet nedsat mens CO2-afgiften er forhøjet.
I udgangspunktet kan der ske delvis godtgørelse af CO2-afgiften, hvis der er ret til godtgørelse af energiafgiften. Se afsnit ”Brændsler – olie, kul og gas”.
Fra 2025 er indført en emissionsafgift for alle selskaber omfattet af CO2-kvoteordningen. Afgiften afregnes for alle produktionsenheder med tilladelse til udledning af CO2. Og afgiften afregnes af samme mængde CO2, som der skal returneres CO2-kvoter for. Se bilag 13.
Formålet med kvoteordningen at begrænse udledningen af drivhusgasser ved hjælp af et system med omsættelige emissionskvoter.
Kvoteordningen omfatter bl.a. følgende typer af virksomheder:
En CO2-kvote er en ret til at udlede 1 ton CO2 pr. år.
CO2-kvoteordning er udvidet til også at omfatte brændstofoperatører, der frigiver brændsel til forbrug til opvarmning eller køling af bygninger og vejtransport. Udvidelsen kaldes EU-ETS-2.
Er man som brændstofoperatør omfattet af betaling af olieafgift til Skattestyrelsen for brændsler, er der stor sandsynlighed for at man også omfattes af det nye ETS2.
Først senere stilles der krav om returnering af kvoter.