Brændsler er i de fleste tilfælde belastet med både energi- og CO2-afgift. Derudover vil brændsler ofte være belastet med NOX-afgift, og i nogle tilfælde svovl- og metanafgift.
Brændsler betragtes som udgangspunkt for anvendt til rumvarme og opvarmning af vand. Kun hvis anvendelsen er direkte beskrevet i loven som procesenergi, kan virksomheder få godtgjort energiafgiften.
Virksomheder kan få godtgjort størstedelen af energiafgiften på brændsler, der anvendes til procesformål.
Et brændsel vil som udgangspunkt være anvendt til procesformål, såfremt energien er anvendt til følgende:
Energi anvendt til følgende formål anses blandt andet for procesenergi:
Virksomheder kan få godtgjort størstedelen af energiafgiften. Den del af energiafgiften, som virksomhederne ikke kan få godtgjort, fremgår af bilag 2.
Før 2025 godtgøres CO2-afgiften i udgangspunktet ikke, men fra 2025 gør den. Se afsnittet ”CO2-afgift”.
Virksomheder kan som udgangspunkt ikke få godtgjort afgiften på brændsler, der er anvendt til rumvarme, opvarmning af vand samt komfortkøling.
Hvis en række specifikke forhold er opfyldt, behandles brændsler, der anvendes til fx opvarmning af rengøringsvand, som anvendt til proces. Det betyder, at virksomhederne kan få godtgjort energiafgiften efter de almindelige regler, se afsnittet "Brændsler anvendt til proces".
Virksomheder kan, som nævnt ovenfor, få godtgjort størstedelen af energiafgiften. Der skal ikke ske en nedsættelse af virksomhedernes godtgørelse, hvis der er tale om ”særlige processer”.
Der er anvendt brændsler til ”særlige processer”, når brændslet er anvendt til følgende processer:
Ved ovenstående processer kan virksomheder få godtgjort energiafgiften fuldt ud. Det er dog yderligere en betingelse, at energiforbruget anvendes direkte til processer omfattet af proceslisten, se bilag 11.
Vedrørende godtgørelse af CO2-afgift, se afsnittet "CO2-afgift".
Når energiforbruget anvendes både til proces og rumvarme mv., skal virksomhederne som udgangspunkt måle sit samlede energiforbrug samt energiforbruget til procesformål, for at få godtgjort energiafgiften af energiforbruget til procesformål. Dette er fx tilfældet, hvis virksomhederne anvender brændsler i anlæg, som fremstiller varme/kulde, der anvendes til både:
Ved manglende måling vil virksomhederne som hovedregel ikke være berettiget til at få godtgjort energiafgifter.
Der er dog en række undtagelser, hvor virksomhederne kan undgå at opsætte målere og i stedet anvende standardmetoder til at opgøre energiafgifter af energiforbruget til rumvarme eller opvarmning af vand og/eller komfortkøling.
Virksomheder kan i nogle tilfælde undlade at opsætte målere og i stedet vælge at opgøre energiafgiften af forbruget til rumvarme og komfortkøling eller energiafgiften af forbruget til opvarmning af vand efter følgende standardmetoder:
På baggrund af ovenstående standardmetoder kan virksomhederne beregne det beløb, som deres godtgørelse af energiafgift skal reduceres med.
Virksomheder, der ikke tidligere har målt det godtgørelsesberettigede energiforbrug, har mulighed for at opsætte målere og anvende et helt års måleresultater til at få godtgjort yderligere energiafgifter for de tre foregående år. De tre foregående år fastsættes fra det tidspunkt, hvor der første gang sker en korrekt direkte måling.
Ønsker virksomheden at anvende denne mulighed, skal følgende betingelser være opfyldt, for at en regulering kan finde sted:
Det er desuden en betingelse, at det beløb, virksomhederne vil få godtgjort ved måling, udgør mindst 75 % af den energiafgift, som virksomhederne tidligere har fået godtgjort. Denne betingelse vil reelt set kun være aktuel, såfremt virksomhederne har fået godtgjort for meget i energiafgifter. Dette skyldes, at har virksomhederne anvendt en af ovenstående standardmetoder, vil de som hovedregel have fået godtgjort for lidt i energiafgifter, og betingelsen vil derfor være opfyldt.
Der kan ses bort fra hovedreglen om måling af energiforbruget til procesformål, hvis:
Der gælder helt særlige regler for opgørelse af energiforbruget i disse anlæg, som ikke beskrives i denne vejledning.