De fleste virksomheder har et forbrug af elektricitet og brændsler (fx naturgas) og betaler derfor energiafgifter. Betalingen af afgifter sker typisk via fakturaen fra forsyningsselskabet.
Energiprodukterne kan opdeles i følgende:
Brændsler er som udgangspunkt belastet med både energi- og CO2-afgift. Derudover skal der ofte betales NOX-afgift og i nogle tilfælde svovlafgift og metanafgift.
Læs mere om afgifter på brændsler
Læs mere om afgifter på elektricitet
Satserne for elafgift, energi- og CO2-afgifter på de enkelte energiprodukter fremgår af bilag 6. Afgiftssatserne på svovl fremgår også af bilag 6. Afgiftssatserne på NOX af bilag 8 og afgiftssatserne på metan af bilag 9.
Afgiftssatserne bliver som udgangspunkt ændret hvert år 1. januar enten baseret på afgiftssatser fastsat i lovgivningen eller på baggrund af ændringer i nettoprisindekset.
Virksomheder, der er momsregistrerede, kan ofte få godtgjort en andel af energiafgifterne.
En del virksomheder kan også få godtgjort CO2-afgift og i visse tilfælde svovlafgift, NOX-afgift og metanafgift.
I afgiftslovene er der fire hovedbetingelser, der skal være opfyldt, for at en virksomhed kan få godtgjort energiafgiften eller en andel heraf:
Der er stor forskel på, hvor meget virksomheder kan få godtgjort i energiafgifter alt efter virksomhedens aktiviteter, hvad energien anvendes til osv. Hvor stor en andel af energiafgiften, virksomhederne kan få godtgjort, fremgår af bilag 1-5. Der gælder desuden særlige regler for elektricitet anvendt til elladestandere. Se afsnittet "Elektricitet".
Opdateret januar 2024