Vejledning om ændrede krav til at fastsætte og rapportere om måltal og politikker for det underrepræsenterede køn i ledelsen

09/12/22

I foråret vedtog Folketinget et lovforslag med skærpede krav om måltal og politikker for det underrepræsenterede køn i ledelsen. Loven omfatter som hidtil store danske virksomheder, statslige aktieselskaber, børsnoterede virksomheder samt en række virksomheder på det finansielle område. 

Loven træder i kraft pr. 1. januar 2023, hvorved dele af kravene skal iagttages allerede fra denne dato, mens fx skærpede rapporteringskrav først gælder, når årsrapporten 2023 skal udarbejdes.

Erhvervsstyrelsen har den 6. december 2022 offentliggjort en opdateret ”Vejledning om måltal og politik for den kønsmæssige sammensætning af ledelsen og for rapportering herom”, som udtrykker Erhvervsstyrelsens vejledende fortolkning af, hvordan reglerne finder anvendelse.

Med de skærpede regler indføres bl.a. et nyt krav om at opstille måltal for andelen af det underrepræsenterede køn på virksomhedens øvrige ledelsesniveauer (altså udover bestyrelsen, hvor der fortsat er krav om måltal). Dette træder i kraft pr. 1. januar 2023, og det er derfor Erhvervsstyrelsens forventning, at virksomheden senest på det førstkommende bestyrelsesmøde sørger for at opstille måltallet for de øvrige ledelsesniveauer.

Endvidere er der indført en lovmæssig definition af “øvrige ledelsesniveauer”. Dette indebærer, at virksomhedens politik for at øge andelen af det underrepræsenterede køn på de øvrige ledelsesniveauer skal genovervejes, med henblik på at omfatte en ny persongruppe baseret på den nye lovmæssige definition af “øvrige ledelsesniveauer". 

Vejledningen er blevet opdateret med de skærpede krav, som omfatter følgende:

  • Nyt krav om at opstille måltal for de øvrige ledelsesniveauer. Se vejledningens kapitel 4.1.2.

  • Der er indført en lovmæssig definition af de ”øvrige ledelsesniveauer”. Se vejledningens kapitel 3. Dette indebærer, at virksomhedens politik for at øge det underrepræsenterede køn på øvrige ledelsesniveauer skal tilpasses til denne persongruppe.

  • Fremover skal der fastsættes et højere måltal, når virksomheden opnår et tidligere fastsat måltal, indtil ligelig kønsmæssig sammensætning er opnået. Se vejledningens kapitel 4.1.

  • Det er præciseret i loven, at modervirksomheder, der udarbejder koncernregnskab, skal foretage beregning af størrelsesgrænserne på baggrund af koncernregnskabet. Vurdering af om virksomheden har færre end 50 medarbejdere - og dermed er omfattet af “bagatelgrænsen” - skal dog foretages på virksomhedsniveau. Se vejledningens kapitel 2.

  • Det er ikke længere muligt for koncerner at udarbejde en redegørelse for koncernen som helhed. Ligeledes er det ikke længere muligt for dattervirksomheder og mellemholdingselskaber at henvise til en koncernredegørelse. Se vejledningens kapitel 5.3.

  • Der stilles krav til at oplysningerne om måltal, realiserede tal m.v. skal gives i en oversigt, som skal indeholde 4 års sammenligningstal. Der gælder dog en overgangsregel for kravet om sammenligningstal. Se vejledningens kapitel 5.2.3.

  • Oplysninger skal gives i årsrapporten for den pågældende virksomhed. Det er ikke længere muligt at oplyse på hjemmesiden eller i en supplerende beretning. Se vejledningens kapitel 5.3.

  • Som følge af nyt krav om måltal for de øvrige ledelsesniveauer, gælder skærpede krav til redegørelsen, som fremover også skal omfatte en status for opfyldelse af måltallet, samt de væsentligste handlinger, som virksomheden har foretaget i regnskabsåret for at nå måltallet. Se vejledningens kapitel 4.2.

  • Virksomheder med færre end 50 medarbejdere er fortsat undtaget for kravet om måltal og politikker for de øvrige ledelsesniveauer, men dette skal oplyses. Se vejledningens kapitel 5.2.2. 

  • Krav om digital opmærkning i XBRL-indberetningen. Se vejledningens kapitel 5.3.

Vejledningen omfatter tillige virksomheder omfattet af lov om finansiel virksomhed.

Generelt gælder fremadrettet, at måltal og politikker vedrører det enkelte selskab, selv hvis der er tale om moderselskaber for en stor koncern. Der er således ikke krav om f.eks. måltal for de øvrige ledelsesniveauer udover de personer, der er ansat i det pågældende selskab.

Vejledningen findes på følgende link.

Læs vores tidligere artikel med en grundig gennemgang af de skærpede krav.

Kontakt os

Henrik Steffensen

Partner, leder af Accounting Advisory Services, København, PwC Denmark

3945 3214

E-mail

Lise Kuld

Senior Manager, PwC Denmark

3051 9213

E-mail

Følg PwC