Omnibus-pakken

Et markant skridt tættere på udskydelse af CSRD-rapportering for mange hundrede virksomheder

#
  • 03/04/25

Europa-Parlamentet har netop stemt et direktiv-forslag igennem, der refereres til som ‘Stop-the-clock’ direktivet. Nu udestår alene den endelige juridiske tekst, som forventes at være en formalitet. Hvis det endeligt vedtages og implementeres i dansk lovgivning, udskydes implementeringen af CSRD og CSDDD for de virksomheder der endnu ikke er påbegyndt rapporteringen, men som forventede at skulle rapportere fra 2025 og fremefter.  

 

Samtidig skal ESRS-standarderne forenkles efter anmodning fra Kommissionen. Denne proces har dog lidt længere udsigt.  

Europa-Parlamentet har i dag vedtaget et forslag, der udskyder implementeringen af kravene til bæredygtighedsrapportering efter CSRD (Corporate Sustainability Reporting Directive) og CSDDD (Corporate Sustainability Due Diligence Directive) for virksomheder, der skulle rapportere i hhv. 2025 (CSRD) og 2027 (CSDDD). Forslaget er en del af Omnibus-I pakken, og kaldes “Stop-the-clock” forslaget. 

Forslaget blev hastebehandlet og stemt igennem Parlamentet i dag torsdag den 3. april. For at forslaget kan træde i kraft mangler der nu blot en formel godkendelse af Rådet for den europæiske union, samt implementering i national lovgivning 

Hvad betyder det for virksomhederne? 

Vedtagelsen af “Stop-the-clock” forslaget betyder, at næste bølge af virksomheder, der skal aflægge rapportering efter kravene i CSRD udskydes med to år, mens implementeringsfristen for CSDDD udsættes med 12 måneder.  

Hvis forslaget endelig vedtages, betyder det blandt andet, at virksomheder i regnskabsklasse C stor tidligst vil blive omfattet af CSRD-rapporteringskravene for regnskabsåret 2027. 

Forenkling af ESRS-standarderne 

Samtidig har Europa-Kommissionen officielt anmodet EFRAG (ekspertgruppe under EU Kommissionen) om at forenkle de europæiske bæredygtighedsstandarder (ESRS). EFRAG skal levere sin rådgivning om forenklingen senest den 31. oktober 2025. De reviderede standarder forventes at kunne implementeres fra regnskabsåret 2026 og senest være obligatoriske fra 2027.  

Simplificeringen forventes at indebære færre datapunkter, øget fokus på kvantitativ frem for kvalitativ rapportering, klarere retningslinjer for væsentlighed for at undgå omfangsrig rapportering samt bedre samspil med globale standarder.  

Dette initiativ ses som en vigtig mulighed for at løse nogle af de udfordringer og uklarheder, virksomhederne har oplevet ved implementeringen af CSRD. 

PwC følger udviklingen tæt og opdaterer løbende, efterhånden som ny information offentliggøres. PwC ser positivt på EU's Omnibus-forslag, som vil reducere de administrative byrder for virksomhedernes bæredygtighedsrapportering og samtidig sikre fokus på bæredygtighedsløsninger. For nærmere detaljer omkring Omnibus-I pakken og hvad det betyder for din virksomhed kan du læse følgende artikel, eller række ud til os. 

Få seneste nyt fra PwC

Vær på forkant med nye tiltag og tendenser i erhvervslivet. Du bliver også inviteret til agendasættende events, hvor vi sammen får ny viden, perspektiver og relationer.

Publikationer og udgivelser

Seneste publikationer, analyser og undersøgelser om emner som skat, regnskab, IFRS, revision, moms, told og afgifter.


Kontakt os

Carina Ohm

Partner, ESG- og Bæredygtighedsydelser, København, PwC Denmark

2442 8398

E-mail

Mads Melgaard

Direktør og leder af revisionsforretningen, København, PwC Denmark

2321 1415

E-mail

Følg PwC