Momsvejledning 2025: Hvad er reglerne for moms?

Momsfradrag

#

Momsfradrag

En virksomhed, der udøver momspligtige aktiviteter, kan som udgangspunkt fradrage den købsmoms, der relaterer sig til disse aktiviteter. Det vil sige udgifter, der knytter sig til virksomhedens momspligtige salg.

Retten til momsfradrag opstår, når udgiften er afholdt (fakturaen er modtaget) og gælder, uanset hvornår og hvor den momspligtige aktivitet finder sted.

Forkert faktureret moms kan ikke fradrages, uanset om beløbet er betalt af køber til sælger. Dette gælder også for moms på fakturaer, der ikke opfylder fakturakravene. Læs mere om fakturakravene her.

Herudover er der en række udgifter, hvor momsen ikke kan fradrages, selvom udgiften relaterer sig til momspligtige aktiviteter. Dette gælder fx udgifter til personbilerudgifter til underholdning mv.

Virksomheden er forpligtet til at lade sig momsregistrere, hvis det samlede årlige momspligtige salg overstiger 50.000 kr.

Delvist momsfradrag

Momspligtig og momsfri anvendelse

Virksomheder, der både har momspligtige og momsfrie aktiviteter, har fuldt fradrag for moms af indkøb, der udelukkende anvendes til de momspligtige aktiviteter. Virksomheder har omvendt ikke fradrag for moms af indkøb, der udelukkende anvendes til momsfrie aktiviteter.

For de indkøb, som både relaterer sig til de momspligtige og de momsfrie aktiviteter, har virksomheder ret til et delvist momsfradrag.

Ved delvist momsfradrag kan virksomheder fradrage en forholdsmæssig andel af momsen svarende til forholdet mellem virksomhedens momspligtige omsætning og virksomhedens samlede omsætning i det konkrete regnskabsår (momsfradragsprocenten).

Da omsætningen for et regnskabsår ikke kendes ved indgangen til regnskabsåret, opgøres det løbende delvise fradrag i regnskabsåret som et acontofradrag, der reguleres, når den endelige omsætningsfordeling kendes ved årets udgang. Ved beregning af acontofradraget benyttes momsfradragsprocenten fra seneste hele regnskabsår (eller forrige år, hvis sidste års momsfradragsprocent ikke er beregnet ved regnskabsårets udløb. Samme aconto-momsfradragsprocent skal anvendes i hele regnskabsåret.

Det endelige fradrag skal beregnes og angives som led i den afgiftsperiode, som omfatter den 6. måned efter regnskabsårets afslutning. Angivelse i andre afgiftsperioder vil blive sidestillet med en efterangivelse med eventuel renteopkrævning til følge.

Denne delvise fradragsprocent rundes altid op til nærmeste hele tal. Virksomhe­den skal fra den 1. januar 2024 angive størrelsen af den foreløbige fradragsprocent og slutdatoen for det regnskabs­år, hvis omsætning den delvise fradragsprocent er beregnet på baggrund af i TastSelv.

De udgifter, som er omfattet af den delvise fradragsret, betegnes fællesudgifter. Som eksempler på fællesudgifter kan nævnes udgifter til kontorhold, inventar, edb-udstyr, telefoner, rengøring og revision.

Der er særlige regler for delvist momsfradrag på udgifter vedrørende fast ejendom.

Momspligtig og privat anvendelse

For indkøb, som både anvendes i den momspligtige virksomhed og privat, har virksomheder ret til et delvist momsfradrag. Når der også indgår privat anvendelse, kan det delvise momsfradrag ikke beregnes ud fra en omsætningsfordeling. Momsfradraget skal i stedet fastsættes ud fra et skøn over den momspligtige anvendelse af det pågældende indkøb. Virksomheden skal kunne fremlægge dokumentation for det valgte skøn. Det udøvede skøn er endeligt og ikke på samme måde som det omsætningsbestemte fradrag underlagt årlig regulering.

Tab på debitorer

Virksomheder kan ved opgørelse af salgsmomsen fradrage tidligere betalt salgsmoms, der vedrører konstaterede tab på debitorer.

I momsmæssig henseende defineres ”konstaterede tab” efter følgende retningslinjer:

  • Dækningsløst krav anmeldt i konkurs- og dødsboer
  • Nedskreven andel af fordring ved tvangsakkord
  • Nedskreven andel af fordring ved frivillig akkord, hvis kreditors tiltræden af akkorden har haft til formål at opnå den størst mulige dækning af fordringen, og mindst halvdelen af skyldners kreditorer (opgjort efter beløb) har tiltrådt akkorden
  • Fordring, hvor fogedforretning har været forgæves, eller hvor insolvenserklæring er afgivet under fogedforretning
  • Dækningsløst krav ved tvangsauktion over personligt drevet virksomhedsejendomme
  • Udækkede fordringer kan under henvisning til en konkret vurdering af debitors betalingsevne også fradrages i det omfang, der er foretaget tilstrækkeligt til fordringens inddrivelse. Der skal være et rimeligt forhold mellem fordringens størrelse og de omkostninger, der er forbundet med inddrivelse. Endelig er det normalt en betingelse, at handelsforbindelsen med den pågældende debitor er ophørt før fradraget foretages
  • Tab på forsvundne debitorer, hvis det kan dokumenteres, at debitor er fraflyttet Danmark uden at give oplysning om til hvilket land, samt at det ikke er muligt med inddrivelsesskridt at foretage retsskridt i Danmark.

Virksomheder kan som udgangspunkt ikke fradrage moms af forventede tab. Det er dog muligt at foretage et foreløbigt fradrag for forventet tab i konkurs- og dødsboer, hvis boets kurator skriftligt oplyser, at der efter kurators vurdering kun kan opnås en given dividende til simple krav.

Hvis det ved boets afslutning viser sig, at dividenden blev højere end kurators skøn, skal der ske efterbetaling af det for meget fratrukne momsbeløb. Det samme gælder, hvis derefter at tabsfradrag er foretaget, sker indbetaling fra debitor, efter at tabsfradrag er foretaget.

Som hovedregel kan kun den oprindelige leverandør foretage fradrag ved konstaterede tab på fordringer, dvs. den virksomhed, der har leveret de momspligtige varer eller ydelser. Salg af fordringer, som er erhvervet til underkurs, giver ikke ret til momsmæssigt fradrag for hverken sælger eller køber.

Få overblik over gældende momsregler

Hent hele Momsvejledning 2025

Søg i publikationen eller gå tilbage til oversigten

Kontakt os

Anders Strandet  Jepsen

Anders Strandet Jepsen

Partner, PhD, leder af indirekte skatter, København, PwC Denmark

Tlf: 3945 3381

Mathias Weje Knappmann

Mathias Weje Knappmann

Director, indirekte skatter, Aarhus, PwC Denmark

Tlf: 8932 5540

Følg PwC