Er bæredygtighed allerede på agendaen i jeres kommune? Eller overvejer I, hvordan I tager hul på det? Vi kan hjælpe med gode råd og sparring om jeres brug af FN’s verdensmål – både når det gælder udvælgelse og opfyldelse af målene.
De 17 verdensmål kan fungere som et strategisk værktøj til kommuner, som ønsker at integrere bæredygtighed i forvaltningsområderne. Desuden kan de skabe merværdi for både bundlinjen og samfundet som helhed i takt med, at der åbnes op for nye partnerskaber og innovation.
Der er mange forskellige måder, hvor kommunerne i dag kan arbejde med bæredygtighed, men processen derhen kan være udfordrende. Med seks gode råd fra PwC bliver jeres kommune godt rustet til at komme i gang med arbejdet med verdensmålene og en fælles bæredygtig fremtid.
Vi anbefaler at starte med at udvælge de mest relevante mål på baggrund af jeres prioriteringer og derefter gøre indsatsen operationel, så I er bedst muligt forberedt på fremtidens udfordringer og muligheder.
Når I står over for at skulle udvælge hvilke verdensmål, I ønsker at fokusere på, kan der med fordel tages udgangspunkt i en såkaldt ”impact-model”, der hjælper jer med at identificere, hvilke konkrete områder I har mest negativ eller positiv indvirkning på. Her anbefaler vi, at I vurderer jeres interne processer, indkøb og igangværende projekter - samt internt og eksternt pres.
Vi anbefaler, at I udvikler en overordnet kommunal handlingsplan, som sætter rammen for, de politiske områder og aktiviteter, der skal arbejde mod verdensmålene. Der kan med fordel også søsættes et bæredygtighedsudvalg, som kan varetage implementeringen af de aktiviteter, jeres handlingsplan afspejler.
Jeres kommune kan skabe store og bæredygtige ringe i vandet ved at integrere krav til leverandørers arbejde med verdensmålene i indkøbs- og udbudspolitikker, kontrakter og sociale klausuler. Gennem indkøb kan det offentlige være en af hovedaktørerne i forhold til at fremme bæredygtighed i Danmark.
Borgerstyrede festivaler, udstillinger eller initiativer er et oplagt værktøj i forhold til at gøre de 17 mål relevante og brugbare. Betragt borgerinddragelse som et værktøj til at skabe ejerskab, ansvar og samarbejder på tværs af den offentlige sektor og civilsamfundet. Det er helt i ånden for verdensmål 17: partnerskaber.
Bæredygtighed skal være en mulighed - ikke en hæmsko. Det kan både være økonomisk effektivt at udvikle og integrere en bæredygtig omstilling ved at bygge videre på de eksisterende initiativer, kompetencer og prioriteter i kommunen.
En måde, hvorpå der kan opbygges interne og eksterne kompetencer inden for bæredygtighed, er ved at bruge kommunens mandat til at skabe partnerskaber på tværs af kommuner og sektorer. Klimakommunerne og Grøn Generation er gode eksempler på, hvordan flere kommuner er gået sammen i kampen for en mere bæredygtig fremtid.
Rapporten kan være en inspiration til, hvordan verdensmålene kan være med til at danne rammen for at kunne håndtere aktuelle globale udfordringer og skabe fremgang og innovation.
“Verdensmålene er bogstaveligt talt på kommunalbestyrelsens agenda. Vi kan realisere meget hver især, men ved at bygge bro mellem det offentlige, erhvervslivet og borgerne kan vi skabe en fremtidssikret bæredygtighedskultur.”
I kan sætte fart på den bæredygtige omstilling ved at strømline FN’s verdensmål med jeres eksisterende prioriteringer og processer.
I kan åbne op for nye muligheder og innovation ved at tænke på tværs af de 17 verdensmål.
I kan få et overblik over, hvor jeres kommune har forandringspotentiale ved at forstå jeres positive og negative påvirkninger (”impacts”).
I kan få kombineret arbejdet med menneskerettigheder, miljø og anti-korruption og få det gjort operationelt i praksis.