Fortsat kraftig vækst i SBTi-tilslutningen i Danmark

Antallet af virksomheder, der er tilsluttet den uafhængige og mest anerkendte klimastandard for virksomheder, SBTi, er i kraftig vækst. Inden for OECD har Danmark den tredjehøjeste andel af virksomheder, som har tilsluttet sig SBTi. De 12 C25-virksomheder, der har fået valideret deres SBTi-målsætninger, vil frem mod 2030 reducere deres samlede udledning med 147 mio. ton CO2e i alt. Det svarer til næsten fire gange den samlede udledning i Danmark i 2022.

Download rapporten her

SBTi har to standarder, som en virksomhed kan tilslutte sig. Den ene er 1,5 graders-målsætningen, hvor en virksomhed forpligter sig til at reducere sine udledninger, så det flugter med Parisaftalens målsætning. Siden 2021 har det også været muligt for virksomheder at tilslutte sig SBTi’s ambitiøse Net-Zero standard, hvor en virksomhed skal være klimaneutral på tværs af hele sin forsyningskæde senest i 2050, og hvor der kun i meget begrænset omfang må anvendes såkaldte klimakreditter. I denne rapport sætter PwC og Axcelfuture fokus på udviklingen i tilslutningen til SBTi-standarderne og vurderer bl.a. effekten i forhold til reduktion af drivhusgasser.

Udvikling i SBTi-tilslutning i Danmark

“Det er meget positivt, at så mange virksomheder tilslutter sig SBTi. Standarden er med til at sætte retning og ambition for virksomhedernes klimamål og bidrager til at skabe troværdighed hos interessenterne.”

Susanne Stormer, Partner, Leder af Sustainability

Rapporten har seks hovedkonklusioner:

1.

SBTi-tilslutningen er fortsat i kraftig vækst, både i Danmark, Europa og verden, hvor antallet af tilsluttede virksomheder er fordoblet hvert år i perioden 2017-2022.

2.

EU's nye regnskabsdirektiv om bæredygtighed, CSRD, kommer til at få stor effekt for virksomheder, ikke bare i Europa, men i mange andre lande. Det skyldes, at leverandørvirksomhederne skal indhente og videregive data for deres scope 1 og 2-emissioner, til brug for de omfattede virksomheders scope 3-emissioner, som det bliver et krav at opgøre. Er virksomhederne tilsluttet eller valideret af SBTi, og offentliggør de data i overensstemmelse hermed, vil de være på forkant i forhold til direktivets krav til klimarapportering, ESRS E1, uanset om de er omfattet af CSRD eller er leverandør til en virksomhed, som er omfattet af CSRD.

3.

Alle danske SBTI-validerede virksomheder vil frem mod 2030 reducere deres scope 1 og 2 emissioner, dvs. uden scope 3 emissioner, fra 8 mio. ton i 2022 til 2,5 mio. ton i 2030. Det betyder en samlet reduktion i scope 1 og 2 på 5,5 mio. ton.

4.

Danmark har den tredjehøjeste tilslutning af virksomheder målt i forhold til det samlede antal virksomheder, og overgås kun af Schweiz og Luxembourg blandt OECD-landene.

5.

Både antallet af Net-Zero-tilslutninger og virksomheder, som sætter mål for scope 3 emissioner stiger, ligesom andelen af Net-Zero-valideringer. Det betyder, at flere virksomheder arbejder med hele deres værdikæde, frem for kun at reducere scope 1 og 2. I dag har ca. 5 pct. af alle SBTi-tilsluttede virksomheder, både i Danmark og udlandet, stillet krav om at deres leverandører skal tilsluttes SBTi.

6.

Fokuseres der på de 12 C25-virksomheder, der har fået valideret deres SBTi-målsætninger, vil de frem mod 2030 reducere deres scope 1, 2 og 3-emissioner med 147 mio. ton i alt. Det svarer til knap 4 gange Danmarks samlede drivhusgasemissioner i 2022. 

SBTi er en global trend

Udviklingen i SBTi-tilslutning

Danmark er med blandt frontløberne, når det handler om andelen af virksomheder med SBTi-tilslutning. I Danmark er 0,71 promille af det samlede antal virksomheder SBTi-tilsluttet, mens det tilsvarende tal for hele EU er 0,07 promille. Vores typiske samhandelslande har alle markant færre tilsluttede virksomheder end Danmark, mens Storbritannien og Sverige er de lande, som har flest SBTi-tilsluttede virksomheder med 0,38 promille. Schweiz og Luxembourg er de eneste lande i verden med flere SBTi-tilsluttede virksomheder end i Danmark i forhold til det samlede antal virksomheder, hvor hhv. 0,83 og 0,80 promille af virksomhederne er SBTi-tilsluttet. 

Download hele rapporten

SBTi - et større konkurrenceparameter for danske virksomheder

Download her (PDF of 11.37mb)

Kontakt os

Susanne Stormer

Partner, Leder af ESG- og Bæredygtighedsydelser, København, PwC Denmark

2334 6283

E-mail

Brian Christiansen

Partner, Chief Sustainability Operating Officer, København, PwC Denmark

5140 8040

E-mail

Følg PwC