Reglerne om brug af henholdsvis firmabil og privatbiler er derudover meget forskellige, og de bliver ofte opdaterede. Derfor er det vigtigt, at du holder dig ajour med nye ændringer, så du får betalt de rette satser og får de rette fradrag. Læs mere om kørselsfradrag.
Her kan du få overblik over reglerne inden for firmabiler. Det er også her, du finder vores firmabilsberegner, hvor du kan vurdere, hvorvidt en firmabil eller en privatbil er mest fordelagtig for dig. Du finder yderligere og mere detaljeret information i vores publikation om firmabiler, som du finder i oversigten til sidst, hvor du også finder forslag til anden relevant læsning.
Først og fremmest skal du have en klar overbevisning om, hvad du skal bruge bilen til:
Dit behov styrer, hvilken type bil der er mest fordelagtig for dig, samt om du skal have hvide, papegøje- eller gule plader. Typen af nummerplade styrer både, hvilke udgifter der kan fradrages, den momsmæssige behandling, samt hvordan du evt. skal beskattes, hvis bilen er i virksomheden og anvendes privat.
Reglerne ved firmabiler er komplekse. Nedenfor har vi listet nogle af de mest gængse regler (2024), du skal være opmærksom på:
Du som leder kan have udgifter, der har en driftsmæssig sammenhæng med brugen af firmabiler. Disse udgifter er uden skattemæssige konsekvenser for medarbejderne. Driftsmæssige udgifter kan fx være vægtafgift, forsikringer, benzin, elektricitet til elbiler osv.
En elbil beskattes dermed på samme måde som en diesel- eller benzindrevet bil, da el bliver anset som brændstof på samme måde som benzin og diesel.
Det kan ofte være svært at vurdere, om det økonomisk bedst kan betale sig at have egen bil eller firmabil på grund af reglerne om beskatning. Det afhænger blandt andet af forholdet mellem den erhvervsmæssige og private kørsel. Stiller virksomheden en fri bil til rådighed, skal der altid betales skat af rådigheden, uanset hvor meget den bruges.
Omvendt er der mulighed for at trække omkostninger fra, såfremt du bruger privat bil til erhvervsmæssig kørsel, og virksomheden i øvrigt overholder reglerne herfor. Derfor handler det først og fremmest om at være klar på, hvor meget der skal køres både privat og erhvervsmæssigt, inden der tages stilling til, hvilken mulighed der bedst kan betale sig.
Hvis medarbejderen har fået adgang til fri bil, så bilen også kan bruges til privat kørsel, skal medarbejderen beskattes af rådigheden. Beskatningsgrundlaget bedømmes ud fra om arbejdsgiveren har anskaffet bilen højst tre år efter indregistreringen. I de første 36 måneder fra bilens første indregistrering er det prisen ved indregistrering, som lægges til grund. Efter 36 måneder falder beskatningsgrundlaget til 75 % af værdien ved første indregistrering, dog altid minimum 160.000 kr. Anskaffes en brugt bil, som er ældre end 36 måneder efter første indregistrering, er det bilens pris på købstidspunktet, som er beskatningsgrundlaget.
Det gælder uanset størrelsen på din virksomhed, og vi dækker hele Danmark. Få hjælp til alt fra bogføring og regnskab til ESG-rapportering og digitalisering af din virksomhed.
Hver dag løser vi opgaver sammen med +20.000 små og mellemstore virksomheder. Kontakt os i dag og hør mere om, hvordan vi kan hjælpe dig og din forretning.
Vi er din lokale revisor og rådgiver i hele Danmark. Find din lokale kontaktperson ved at vælge den by, der er tættest på dig.
Søren Berg Jørgensen
Brian Rønne Nielsen
Lars Vagner Hansen
Mads Meldgaard