Moms er en statslig afgift, der opkræves af din virksomhed og beregnes på baggrund af prisen på din vare eller ydelse. I Danmark tillægges der som hovedregel 25 % moms på varer og ydelser, der sælges i Danmark. Din virksomhed skal derfor indberette din salgs- og købsmoms.
Salgsmoms (også kaldet udgående moms) er den moms, som du tillægger dine salg. Det er altså de 25 %, der kommer oveni prisen på din vare eller ydelse. Hvis du fx har en vare, der koster 1.000 kr. eksklusiv moms, så er din pris 1.250 kr. inklusiv moms. Momsen udgør altså 250 kr. af den pris, du opkræver fra dine kunder. Hvis du har solgt mere, end du har købt i en given periode, skal du betale den overskydende difference til SKAT.
Købsmoms (også kaldet indgående moms) er den moms, som pålægges dine køb. Det er altså den afgift, som sælger har lagt oveni deres pris. Hvis du fx har købt en ydelse til 1.500 kr., så har sælgers oprindelige pris eksklusiv moms været 1.200 kr. Momsen udgør altså 300 kr. af den pris, du bliver opkrævet. Hvis du har købt mere, end du har solgt i en given periode, så får du differencen udbetalt fra SKAT.
Hvis din virksomhed er momsregistreret, skal du indberette din moms til SKAT. Dette kan en revisor også hjælpe dig med.
Hvor ofte du skal indberette moms, afhænger af din virksomheds omsætning. Jo mere din virksomhed omsætter for, jo oftere skal du indberette moms. Momsindberetning kan ske enten halvårligt, kvartalsvist eller månedligt. Du kan se, hvor grænserne går, samt hvad de forskellige frister er her:
Din virksomheds årlige omsætning | Momsindberetningsperiode | Momsfrister |
Under 5 millioner kr. | Halvårligt | Senest den 1. i den 3. måned efter periodens udløb. Fx skal 1. halvår indberettes og betales 1. september. |
Mellem 5 og 50 millioner kr. | Kvartalsvist | Senest den 1. i den 3. måned efter kvartalets udløb. Fx skal 1. kvartal indberettes og betales 1. juni. |
Over 50 millioner kr. | Månedligt | Senest den 25. i den følgende måned. Fx skal momsen for januar indberettes og betales den 25. februar. |
Nye virksomheder skal som udgangspunkt indberette moms kvartalsvist, medmindre virksomheden forventer en årlig omsætning på mere end 55 millioner kr. Hvis den forventede omsætning er så høj, skal virksomheden indberette moms månedligt.
Når du skal indberette moms, skal du gøre det på SKAT’s hjemmeside ved at logge ind på TastSelv Erhverv. Her skal du indberette din købsmoms og salgsmoms for den gældende periode. Du kan typisk finde tallene i dit regnskab.
Når du har indtastet dine tal, får du vist en kvittering på din skærm. Her vil der stå, hvor meget du har til gode, eller hvor meget du skal betale. Hvis du skal betale moms, er det vigtigt, at du betaler til tiden - eller tidligst fem dage før, da du ellers vil få bøder fra SKAT. Du kan betale momsen via din netbank, betalingsservice eller med MobilePay.
Hvis du i den gældende periode ikke har hverken købsmoms eller salgsmoms, skal du stadig indberette det hos SKAT - det hedder en nulindberetning.
Momsfradrag er det fradrag, du får i dit årsregnskab, når du køber noget til din virksomhed. Men har du altid ret til momsfradrag?
Du har ikke ret til momsfradrag, hvis:
Der er tre former for fradragsret:
Det er altså ikke altid, at du kan få fuldt momsfradrag for din udgift. Vi vil nu se nærmere på nogle af de udgifter, hvor du kun kan få delvist momsfradrag.
Der findes forskellige faldgruber inden for diverse emner, som fx bespisning og reklame. Det har betydning for din bogføring. Nedenfor kan du læse et udsnit af de væsentligste faldgruber, som ofte kan give virksomheder udfordringer, så du kan danne dig et overblik over fradragsreglerne (2025).
Din virksomhed har fuldt momsfradrag for udgifter til hotelophold, hvis udgiften er strengt erhvervsmæssig, dvs. hvis overnatningen er arbejdsrelateret.
Det er kun selve hotelovernatningen, der gives fuldt momsfradrag for. Hvis regningen inkluderer morgenmad, skal hotellet principielt udspecificere regningen, da der er forskelligt momsfradrag på hotel-delen og morgenmads-delen. Du kan nemlig kun få en ¼ af momsen retur for restaurationsydelser. Hvis ikke hotellet har udspecificeret regningen, kan du derfor kun få ¼ momsfradrag på den samlede regning.
Det er også vigtigt, at du får hotellet til at påføre din virksomheds navn på fakturaen, hvis du personligt har bestilt hotellet, da du ellers ikke kan få momsfradrag for udgiften.
Din virksomhed har delvist momsfradrag for udgifter til restaurant. Du kan kun få ¼ af momsen retur for disse ydelser. Nogle af de ting, der er vigtige at være opmærksom på her, er:
Når det kommer til bespisning i virksomhedens lokaler, kan du som udgangspunkt få fuldt momsfradrag, så længe møderne har streng erhvervsmæssig karakter, fx:
Det er ikke alle udgifter i forbindelse med bespisning til arrangementer, du kan få fuldt momsfradrag for. Det afhænger af arrangementets karakter.
Du kan få fuldt momsfradrag for følgende:
Du har ikke ret til fuldt momsfradrag for følgende:
Din virksomhed har som udgangspunkt ikke momsfradrag for udgifter til repræsentation, medmindre udgiften er til hotel eller restauration.
Repræsentationsudgifter er udgifter din virksomhed har i forbindelse med at få afsluttet forretninger eller for at bevare forretningsforbindelser. De kan altså kendetegnes ved at være en form for kommerciel gæstfrihed over for forretningsforbindelser. Udgifterne knyttes typisk an til en begrænset personkreds, der ofte vil være nuværende kunder eller leverandører.
Udgifter til repræsentation kan fx være at give dine forretningsforbindelser vin, blomster, chokolade eller lignende til jubilæer mv. Din virksomhed har ikke momsfradrag for disse udgifter, også selvom fx vinen har din virksomheds navn og logo på.
Repræsentationsudgifter kan også være, at du inviterer dine forretningsforbindelser ud at spise på en restaurant eller betaler en overnatning på hotel. I det tilfælde har du delvist momsfradrag, hvor du kan fradrage ¼ af momsen af restaurationsydelsen, og du kan få fuldt momsfradrag for hoteludgiften jf. afsnittet om hotel.
Din virksomhed har fuldt fradrag for moms for udgifter til reklame.
Reklameudgifter er udgifter, der afholdes i forhold til en ubestemt kreds af kunder eller potentielle kunder. Reklameudgifter afholdes med henblik på at opretholde eller fremme en virksomheds omdømme og/eller interesser.
Reklameudgifter kan fx være en avisannonce, en digital kampagne eller sponsorbidrag til sportsklubber og lignende.
Udgifter til reklamegenstande giver fuld fradragsret, hvis:
Fradrag for moms af udgifter til mobiltelefon, bærbar pc og internetforbindelse afhænger af den erhvervsmæssige anvendelse. Nogle af de ting, der er vigtige at være opmærksom på her, er:
Bemærk, at der er særlige bestemmelser for denne type af køb, hvis købet sker indenlands. Så gælder reglerne om omvendt betalingspligt, der betyder, at det er køber, som skal afregne og indberette momsen ved køb af ovennævnte udstyr.
Hvis du ønsker at få flere informationer om moms, kan du læse PwC’s Momsvejledning. Vejledningen indeholder en beskrivelse af de mest almindelige momsregler, som din virksomheds medarbejdere har brug for i forbindelse med bogføringen. Vejledningen beskriver kort de vigtigste momsregler, der er gældende fra den 1. januar 2025.
Her finder du svar på de oftest stillede spørgsmål om moms.
Det gælder uanset størrelsen på din virksomhed, og vi dækker hele Danmark. Få hjælp til alt fra bogføring og regnskab til ESG-rapportering og digitalisering af din virksomhed.
Hver dag løser vi opgaver sammen med +20.000 små og mellemstore virksomheder. Kontakt os i dag og hør mere om, hvordan vi kan hjælpe dig og din forretning.
Vi er din lokale revisor og rådgiver i hele Danmark. Find din lokale kontaktperson ved at vælge den by, der er tættest på dig.
Søren Berg Jørgensen
Brian Rønne Nielsen
Lars Vagner Hansen
Mads Meldgaard