Fem gode råd

Sådan kan danske virksom­heder forberede sig på Omnibus-pakken

Carina Ohm
  • 27/03/25

Siden EU-Kommissionens nye Omnibus-pakke blev fremlagt i slutningen af februar, har mange danske virksomheder haft travlt. De forsøger nemlig både at få overblik over, hvad pakken betyder for dem, og beslutte, hvordan de skal forholde sig, indtil forslaget bliver behandlet - og sandsynligvis vedtaget. 

Mange danske virksomheder åndede lettede op, da EU-Kommissionens nye Omnibus-pakke blev præsenteret i slutningen af februar. Indtil nu har bæredygtighedsrapporteringen nemlig været kompleks og uoverskuelig for mange virksomheder. 

Formålet med EU’s nye Omnibus-pakke er at styrke virksomhedernes konkurrenceevne ved at forenkle kravene til bæredygtighedsrapportering (som er baseret på EU’s Corporate Sustainability Reporting Directive, CSRD) og dermed lette de administrative byrder. Bliver pakken vedtaget, vil mange danske virksomheder fremover ikke længere være omfattet af kravene til bæredygtighedsrapportering efter CSRD, og fristen for flere større virksomheder vil blive udskudt med to år. 

Forskellige udgangspunkter

Hvis de frigivne ressourcer bliver brugt rigtigt, kan det være en gave for mange virksomheder. Men præsentationen af pakken har efterladt en tvivl blandt danske virksomheder om, hvordan de skal forholde sig til bæredygtighedsrapportering fremover - både indtil pakken bliver behandlet og forventeligt vedtaget, og efterfølgende: 

“Jeg har været i dialog med utroligt mange forskellige virksomheder, som ville have været omfattet af CSRD for 2025, og som nu forsøger at finde ud af, hvad de nu skal stille op,” fortæller Carina Ohm, der som partner og leder af Sustainability-afdelingen i PwC længe har fulgt udviklingen tæt. 

Hvis Omnibus-pakken bliver vedtaget, vil mange danske virksomheder blive fritaget for bæredygtighedsrapportering efter kravene i CSRD (Corporate Sustainability Reporting Directive) - enten for et par år eller permanent. Virksomheder med mindre end 1000 medarbejdere vil blive helt fritagede, og de større virksomheder, der stadig skal rapportere, skal først starte to år senere end planlagt.

Faktaboks: Omnibus-pakken

Hun fortæller, at virksomhedernes udgangspunkt er forskelligt, når det kommer til bæredygtighedsrapportering i overensstemmelse med CSRD. Nogle har godt vidst, at de var bagud, og glæder sig nu over ikke at skulle indhente det. Andre var godt i gang med at forberede CSRD-rapportering. De kører nu enten videre eller overvejer, om de skal sænke farten lidt og sigte mod en frivillig rapportering, der måske er baseret på anden rapporteringsstandard. 

Carina Ohm giver her virksomhederne fem gode råd til, hvordan de nu kan forholde sig til rapportering på bæredygtighedsområdet.

1) Parker de uvæsentlige krav

Nogle CSRD-rapporteringskrav giver forretningsmæssig værdi, mens andre krav - eksempelvis til anvendelse af faste tabeller - kan opleves byrdefulde for virksomheder. Sådanne rapporteringskrav kan virksomhederne nu tage et oplyst valg om at parkere, så de kan frigive ressourcer til andre opgaver. 

“Nu kan virksomheder bruge kræfterne, hvor det giver forretningsmæssig værdi, i stedet for at skulle rapportere om forhold i bestemte tabeller, der ikke giver mening for dem,” siger Carina Ohm.

Hun foreslår derfor virksomhederne at træde et skridt tilbage, kigge kritisk på de forskellige parametre, og med god samvittighed skrotte dem, det ikke giver værdi at bruge tid på. 

2) Overvej hvilke nøgletal, der skaber værdi

Det kan måske være fristende at skubbe alle tanker om bæredygtighedsrapportering fra sig og kaste sig over kerneopgaverne i stedet, men én ting er, hvad lovgivningen stiller krav om. Noget andet er, hvad der giver mening for virksomhederne.

“Selvom det nu er frivilligt for mange, så kan det give stor værdi at rapportere om en række nøgletal. Men nu kan virksomhederne gå mere strategisk til værks og fokusere på det, der specifikt har relevans for bl.a. kunder, investorer og andre nøgleinteressenter,” fortæller Carina Ohm.

Hun fortæller, at mange af de virksomheder, der er gået i gang med bæredygtighedsrapportering, har oplevet, at arbejdet skaber værdi. Det har måske været en god og effektiv måde at kommunikere til væsentlige interessenter som kunder og investorer, eller det har skabt grundlag for at sætte strategiske mål eksempelvis på klimaområdet og at kunne styre forretningen ud fra disse. 

3) Tal med kunder, investorer og andre interessenter

Der er nøgletal, virksomhederne selv får noget ud af at følge tæt, og så er der tal, som kunder, investorer, samarbejdspartnere og andre interessenter interesserer sig for. Ofte er der et vist sammenfald, men ikke altid, og derfor opfordrer Carina Ohm virksomhederne til at tage en snak med nøgleinteressenter for at høre, hvad deres forventninger til dem som virksomhed er fremadrettet:

“Solide tal og dokumentation på bæredygtighedsområdet skaber et grundlag for virksomheder at kommunikere ud fra. Det gør det eksempelvis muligt at kommunikere om bæredygtighedsmål og -performance uden at risikere at blive beskyldt for greenwashing,” siger Carina Ohm. 

Virksomhederne bør også se på, om de har lån eller investeringer, der er knyttet op på bæredygtighedsmål, og overveje, om de kan blive beskyldt for greenwashing, hvis de brander sig på bæredygtighed men ikke har tilstrækkelig dokumentation, der kan bakke det op.

4) Forberedelse er det halve arbejde

For de virksomheder, der fortsat skal rapportere efter CSRD, men får udskudt tidsfristen, kan det være en god idé at gå i gang med arbejdet allerede nu:

“Det er en god ide at begynde arbejdet i god tid. Tiden kan med fordel bruges på at sætte strategiske mål, der giver forretningsmæssig værdi og at opsætte systemer og procedurer, der sikrer en effektiv indsamling af data. På den måde kan virksomhederne have en mere omhyggelig, strategisk og fokuseret tilgang, så de arbejder sig hen mod den lovpligtige afrapportering på en god måde,” siger Carina Ohm. 

5) Sørg for, at slækkede krav ikke fører til sænkede ambitioner

Mens en del brancheorganisationer glæder sig over de enklere og udskudte rapporteringskrav, frygter andre, at Omnibus-pakken vil føre til sænkede ambitioner for bæredygtighed blandt virksomhederne. Men virksomhederne vil stadig blive mødt af forventninger om at være transparente på bæredygtighedsområdet fra andre sider, og det ændrer sig ikke med Omnibus-pakken:

“Forventningerne fra omverdenen og interessenterne - uanset om det er investorer, samarbejdspartnere eller kunder - er der jo stadig, ligesom mange virksomheder også selv har sat bæredygtighed højt på dagsordenen” siger Carina Ohm og fortsætter:

“Virksomheder har rapporteret på bæredygtighed længe før CSRD kom på banen, og det har de gjort, fordi det har hjulpet dem med at sætte mål på klimaområdet og styre virksomheden ud fra dem, og fordi var en effektiv måde at fortælle deres medarbejdere, samarbejdspartnere, kunder, investorer og andre interessenter om, hvordan de arbejder med klima og bæredygtighed. Det er der god grund til at blive ved med.”

Få overblik over Omnibus-pakken her.

Denne artikel er tidligere bragt i Børsen Bæredygtig på vegne af PwC

Kontakt os

Carina Ohm

Partner, ESG- og Bæredygtighedsydelser, København, PwC Denmark

2442 8398

E-mail

Susanne Stormer

Partner, Sustainability Services Leader, København, PwC Denmark

2334 6283

E-mail

Få seneste nyt fra PwC

Vær på forkant med nye tiltag og tendenser i erhvervslivet. Du bliver også inviteret til agendasættende events, hvor vi sammen får ny viden, perspektiver og relationer.

Publikationer og udgivelser

Seneste publikationer, analyser og undersøgelser om emner som skat, regnskab, IFRS, revision, moms, told og afgifter.

Følg PwC