Social
En virksomhed kan påvirke og påvirkes af individer og grupper omkring den og har et ansvar for at sikre, at deres rettigheder respekteres. Det gælder først og fremmest virksomhedens egne medarbejdere, men det rækker også ud over det. Mennesker, der arbejder i andre virksomheder, som indgår i værdikæden, kunder, slutbrugere og mennesker, der lever i et lokalsamfund, hvor virksomheden har sine aktiviteter, er omfattet af en virksomheds sociale ansvar.
For de fleste danske virksomheder vil en stor del af disse forpligtelser allerede være dækket af eksisterende lovgivning, fx når det gælder arbejdsmiljø, arbejdsmarkedsaftaler, herunder om løn og vilkår, og krav om rapportering, fx om mangfoldighed i ledelsen. Kædeansvar, altså forpligtelsen til at sikre sig, at der også hos leverandører er ordentlige arbejdsforhold, er heller ikke nyt, og mange virksomheder har i dag en Code of Conduct, som de forventer, at deres leverandører kan leve op til.
Vi samarbejder med jeres virksomhed om at kortlægge og skabe forståelse for, hvem der måtte kunne blive påvirket af jeres aktiviteter, positivt såvel som negativt. Og tilsvarende hvem der kunne påvirke jeres virksomhed og dermed bidrage til, eller forhindre, at I når jeres mål. Det kan handle om evnen til at tiltrække og udvikle de medarbejdere, I har brug for, kvaliteten af jeres produkter og ydelser, og omverdenens tillid til jeres virksomhed, som alle er faktorer, der repræsenterer en værdi for jeres virksomhed, som ikke umiddelbart fremgår af ´jeres finansielle regnskab. Værdien af disse relationer betegnes ofte som ‘immateriel’, men kan være afgørende for jeres succes. Det er derfor nødvendigt at redegøre så fuldstændigt og transparent som muligt for, hvordan jeres virksomhed optræder ansvarligt i jeres relationer med mennesker.