Der skal ikke betales elafgift af elektricitet, som fremstilles på produktionsanlæg, hvis kapacitet er mindre end 150 kW.
Der er fx tale om elfremstilling på små dieselgeneratorer.
I disse tilfælde kan virksomhederne dog ikke få godtgjort energiafgift og CO2-afgift af de brændsler, som anvendes til elfremstilling, fx dieselolie.
Skattestyrelsen kan efter anmodning tillade, at der skal betales elafgift af elektricitet, der fremstilles på:
Det er en betingelse, at den fremstillede elektricitet er helt eller delvist godtgørelsesberettiget efter reglerne for godtgørelse af elafgift, se afsnit ”Elektricitet”.
Hermed kan virksomheder få godtgjort energiafgiften på brændsler, der anvendes til fremstilling af elektricitet, når der skal betales elafgift af den elektricitet, virksomheden fremstiller. Virksomheder kan ikke få godtgjort CO2-afgiften på brændsler, der medgår til fremstilling af elektricitet, med mindre elfremstillingen er CO2-kvotereguleret.
Bemærk, at der er en omlægning af CO2-afgiften på vej, som også påvirker muligheden for at få godtgjort CO2-afgiften. Læs nærmere i afsnittet ”Godtgørelse af CO2-afgiften".
Virksomheder, der fremstiller elektricitet på anlæg med en kapacitet på over 150 kW, skal registreres for elafgift og betale elafgift til Skattestyrelsen. Dette gælder dog ikke, hvis der er tale om et anlæg, der fremstiller elektricitet på baggrund af vedvarende energi, fx et solcelleanlæg.
Derudover skal virksomheder (net- og transmissionsvirksomheder), der leverer elektricitet til forbrug i Danmark, registreres for og betale elafgift.
Det kan være en fordel for momsregistrerede virksomheder med anlæg til fremstilling af elektricitet til eget brug på fx byggepladser m.v. at blive frivilligt registreret som elproducent.
I denne situation vil virksomhederne skulle betale elafgift af den fremstillede elektricitet. Ved forbrug til procesformål, opvarmning eller komfortkøling skal der kun betales elafgift af den del, som virksomhederne ikke kan få godtgjort. Se satsen for elafgift i bilag 6 samt satserne for godtgørelse i bilag 1.
Hvis virksomheder fremstiller elektricitet ved vindkraft, solcelleanlæg eller anden vedvarende energi, skal virksomhederne som hovedregel ikke betale elafgift, såfremt virksomhederne selv anvender elektriciteten. Det er et krav, at udnyttelsen foregår direkte. Elektriciteten må således ikke sendes gennem det offentlige elnet.
Reglerne er imidlertid for komplekse til at beskrive i denne vejledning. Vi anbefaler, at der tages kontakt til PwC for yderligere rådgivning.
Opdateret januar 2024